קפה שישי 13 במרס 2015
חברת Billion Graves עובדת עם חברת My Heritage תוך מטרה לצאת ולצלם בעזרת סמרטפון ואפליקציה בהורדה חינמית את הכיתוב על גבי מצבות ולהעתיק את הכתוב למאגרי מידע שיאפשרו למחפשי שורשים להגיע למידע מהמאגר הוירטואלי.
הפרויקט הינו יוזמה שמנסה לתת מענה למחפשי מידע הקיים על גבי מצבות אך אינו זמין לציבור: המאגרים של חברה קדישא אינם פתוחים לציבור, וישנם בתי קברות שאינם בחסות חברת קדישא, וממילא אינם באינטרנט. למשל בתי קברות של יישובים קטנים, בתי קברות בריטיים או אף בתי קברות בקבורה אלטרנטיבית, או של דתות אחרות. בנוסף ישנם מקרים שעל מצבת הנפטר חקוקים גם שמות בני משפחתו שנספו בשואה ואין להם קבר. הפרויקט הוא כלל עולמי, ולא רק של הקהילה היהודית.
היתרון בפרויקט הזה הוא שהמצבה מצולמת בעזרת טלפון באפליקציה שמאפשרת זיהוי מדויק של מיקום המצבה, והקלדת הנתונים מאוחר יותר. כך שישנם מתנדבים שמסוגלים להגיע לבתי קברות ולצלם, וישנם מתנדבים אשר יושבים בביתם ומקלידים את המידע. בנוסף, גם אם המתנדב אינו ידוע את השפה, הוא עדיין יכול לצלם, ואחרים יודעי השפה יותר מאוחר יקלידו את המידע.
המתנדבים שכותבים את התעתיק נדרשים להעתיק בדיוק את מה שכתוב על גבי המצבה בשפה שבה נכתבו המילים, והטכנולוגיה של My Heritage תטפל בתרגום, מכיוון שהיא תומכת בשפות ויש להם טכנולוגיות של תרגום ואיות. כלומר אם מחפשים את אלקס או ברוסית "סשה", הטכנולוגיה לוקחת את כל השגיאות בחשבון, ואז בכל מקרה ניתן להגיע לשם המבוקש.
היום ניתן להיכנס בעזרת האפליקציה למאגר ולברר אילו מקומות עדיין לא תועדו. ואז, אם הולכים לאזכרה בבית קברות שלא תועד, זו הזדמנות לצלם ותעד.
אין בעיה עם צילום כפול לא של מצבות ולא של בתי עלמין מכיוון שהתוכנה יודעת לזהות כפילויות.
יש לעיתים שמתקיים פרויקט גדול כמו תיעוד של בית העלמין בחולון שהתקיים לפני כחודש. במקרה כזה, הקבוצה המתעדת מקבלת כארבעים דקות של הדרכה – איך מצלמים, ואיך משתמשים באפליקציה. ההמלצה היא להירשם לאתר בבית. כדי להוריד את האפליקציה אין צורך להירשם, אך כשמתחילים לעבוד איתה אז צריך להירשם.
לפני שמתחילים לצלם, בודקים אם עדיין לא צלמו את כל המצבות בבית הקברות.
האפליקציה מאפשרת להוסיף מידע נוסף על האדם. היא גם "גוררת " מידע ממקורות אחרים כמו עיתונים למשל.
מבחינה מעשית מומלץ לעבוד באופן שיטתי עד כמה שאפשר ולצלם חלקה אחת ורק אז לעבור הלאה. אם מצלמים מצבה ועליה מידע רב, אפשר לצלם בשני פריימים ולחבר ביניהם כך שהמפענח ידע ששני הפריימים שייכים לאותה מצבה.
נשאלה השאלה האם אפשר לנצל מאגרי ם שכבר הוקמו בעבר? הבעיה שהמאגרים הללו אינם ממוקמים במדויק לפי האפליקציה. אין להם GPS. ייתכן ובעתיד אפשר יהיה לחבר את המאגרים הללו למאגר הגדול.
כאשר אדם מעוניין לקחת חלק פעיל בפרויקט, עליו להירשם עם כניסתו לאתר ולהשתמש בכינוי כדי שאפשר יהיה לזהות אותו. צריך שיכתוב שהוא עושה זאת בתמיכת IGRA – העמותה למחקר גיניאלוגי בישראל. לדוגמא – XXXX_IGRA אפשר באמצעות המנגנון של האפליקציה להתכתב עם אותו אדם שתיעד. אין זכויות יוצרים על הצילומים וכל אחד יכול להשתמש בהם.
מי שמעונן להצטרף לפרויקט רצוי שיצר קשר טלפונית עם דניאל – 052-464-2274 ואפשר לכתוב לו באנגלית (הוא עולה חדש) daniel@genealogy.org.il