יום עיון ששווה אלף מילים : סוגיות שונות בניהול תצלומים
16/07/2015
סיכום ע"י נוני ירון- אפ"ת.
התכנית הייתה מגוונת, מעניינת ומעשירה.
על ארגון היום טרחו ועמלו צוות "רחליות" מוועדת השתלמות: רחל מסרתי מהספרייה הלאומית ורחל ריינשטיין מארכיון העיר רעננה.
למרות שנושאים כמו ניהול אוסף תצלומים, שימור ודיגיטיזציה, זכויות יוצרים והנגשה עלו בכמה ימי עיון בעבר כמו גם בכנס השנתי בעין גב, הגיעו ביום זה כמאתיים חברי איגוד מכל קצוות הארץ כדי לשמוע מה עוד יש לספר ולחדש...
כי נושאים אלה "בוערים" לכולנו...
התחלנו את היום בהרצאה של ד"ר לביא שי, מנהל ארכיון התצלומים של יד בן צבי. [למצגת] לביא דיבר על תולדות התפתחות הצילום מלשכה אפלה (Camera Obscura), על סוגים שונים של לוחות צילום העשויים מחומרים שונים. בנוסף הוא דבר על המהפכה החזותית ועל הדמוקרטיזציה של המדיום - מהצילום הקלאסי עד לזה הדיגיטאלי.
אחריו דבר גיל וייבסלאי, אוצר אוסף התצלומים בספרייה הלאומית. גיל סיפר על המיוחד שבמחקר התצלומים והדגים את הבעייתיות הקיימת בזיהוי אנשים, מקומות, אירועים ותארוך. המסקנה: צריך קורס טוב בבילוש, בפיתוח חושים חדים, יכולת להצליב מידע וזיכרון. וכמובן ידע רב בהיסטוריה.
תמנע אלפר, מנהלת המעבדה לשימור ולשיקום של הספרייה הלאומית, הסבירה לנו על הבעייתיות בשימור תצלומים ועל הבסיס הפיזי ממנה הוא מורכב - support . המורכבות הנובעת בין היתר מהעובדה שחומרים אלו, חלקם אורגניים וחלקם כימיים, עוברים תהליכים שונים בהשפעת חום, לחות ואור. כתגובה נוצרים פטריות, קמטים, שינויי צבע או שבירת הנייר. נזקים אלה לעיתים בלתי הפיכים. על מנת למנוע אותם, יש לבחון באופן שיטתי את האוספים שלנו בעין ביקורתית. יש לעשות סקר בקרת נזקים לתצלומים ולפריטים אחרים, לזהות סימני הנזק ולרוץ לשאול את המומחה.
אחרי ההפסקה פגשנו את עמליה קשת ורחל לאופר ממחלקת זכויות יוצרים של מוזיאון ישראל. שוב הבנו שלא הבנו כלום בעניין זכויות יוצרים.... אבל, כדי לא לחזור על טעויות עבר, כאשר אנחנו מעסיקים צלם לתיעוד אירוע ,אוסף או כל דבר אחר בארכיון ובמוזיאון, יש לדאוג לערוך הסכם כתוב המגדיר את זכויות היוצרים לעבודתם.
לאחר מכן פגשנו את מנהל ארכיון התצלומים יד ושם ד"ר דניאל עוזיאל שספר לנו על אודות האוסף [למצגת]. אחד הנושאים המרתקים בהנגשת האוספים באמצעות האינטרנט קרה לאור שינויים בפלטפורמות מ- WEB1 ל- WEB2 ולכלי רשת החדשים. דניאל נגע בשאלות כמו מהו הטוב והרע שיש בחכמת ההמונים לצורך העזרה לארכיונאים? ומה זה אומר לגבי אופי עבודתנו בעידן המדיה החברתית?
לסיום שמענו את שירלי ראובני, ראש תחום אור קולי בארכיון צה"ל, על אודות אוסף התצלומים שהיא ממונה עליו ועל התפתחות הצילום צבאי בישראל שתחילתו מצילומים של המושבה האמריקאית ממלחמת העולם הראשונה ומלחמות ישראל האחרות.