שאלון למידע@ון - ברוריה קויתי, מנהלת מרכז תיעוד, עמק חפר
אני מנהלת את מרכז התיעוד בעמק חפר. זהו תפקיד שמטרתו היא להקים ארכיונים בכל יישובי העמק, ללוות, לתמוך ולקדם אותם מקצועית. כרגע יש 36 ארכיונים מתוך 41 ישובים. כמו כן אני חלק מוועדת השימור של המועצה ואחראית על כל תחום ההיסטוריה של העמק.
התנדבתי במשך 6 שנים, וכשיצאתי לפנסיה מההוראה התפנה המקום, התמודדתי במכרז וזכיתי. כרגע אני מסיימת שנה רביעית בתפקיד.
הייתי מורה להיסטריה ואזרחות בקריית חינוך שברופין, וכאשר החלה הרפורמה בהוראה והייתי צריכה להישאר 12 שעות נוספות בבית הספר, ישבתי בספריה וראיתי את קודמי בתפקיד – ז'רר נכנס ויוצא מחדר קטן וצדדי. שאלתי אותו מה הוא עושה בחדר, והוא סיפר לי שהוא מקים מרכז תיעוד למועצה שיקדם את בניית הארכיונים בעמק. מיד התנדבתי לעזור לו, כי ראיתי במקום ובתפקיד ביטוי לכל הדברים שמעניינים אותי - הסטוריה, אזרחות וציונות, בשילוב עם העמק שאני מאוד אוהבת. כך עזרתי לו במה שהיה צריך באהבה רבה. בדרך למדתי את המקצוע בקורס היסודות לארכיונאות ונשאבתי יותר ויותר.
אני הכי אוהבת את קריאת המסמכים והעיסוק עם החפצים, ובעיקר את הלימוד של ההיסטוריה שמסביב. ב-4 השנים שאני עוסקת בארכיונאות למדתי הרבה יותר על העמק שלי מאשר בכל השנים הרבות שחייתי בו. זה ממש מרתק. בעמק חפר יש הכל, ציונות, עלייה, התיישבות, קרבות ואפילו מעברות ... כל הנרטיב הציוני נמצא אצלנו בעמק חפר.
אני אוהבת מאוד את העבודה עם האנשים, עם קבוצת הארכיונאים של העמק. אני יוזמת פעילויות, השתלמויות, ימי סדנא, וביקורים במוזיאונים וארכיונים שונים. הפעילויות והביקורים שאנחנו עושים ביחד הם מעניינים ומהנים אבל בעיקר מאוד מלמדים ומקדמים אותנו. השיתוף בין כולנו הוא זה שמצמיח ומקדם אותנו. הקמתי קבוצת ווטסאפ פעילה שדרכה כל אחד מספר ומראה מה הוא עושה בארכיון שלו וכך נותן רעיונות ועזרה לאחרים.
הכי מתסכל זה כמובן שעובדים עם מעט תקציב ואי אפשר לעזור לכל מי שזקוק, ובעיקר שבסדר העדיפות אנחנו תמיד אחרונים.
אני עובדת לבד מבחינת המשרד, אבל הרבה מאוד עם כל הארכיונאים (35 במספר) ועוד בערך אותו מספר של מתנדבים. מזלי ששני סגני ראשת המועצה הם אנשים שמעריכים ואוהבים היסטוריה ואת מורשת העמק שלנו . כל יוזמה שיש לי מתקבלת בכבוד ובאהבה.
אשמח להקים ארכיון גם למועצה, והייתי רוצה שמעמד הארכיון יהיה גבוה ומרכזי יותר בכל ארגון.

לעבוד ביחד ולשתף בכל יוזמה והתלבטות. זה מאוד מפרה, מקדם וגם נעים יותר. חלק מהארכיונאים עובדים לבד שעות רבות בארכיון שלהם, וכשיש קשר, פעילויות ומפגשים זה נעים ומחזק. כמו כן הייתי ממליצה להכין מחומרי הארכיון פעילויות יצירתיות כמו משחקי קלפים, תערוכות ופינת מוזיאון קטנה כי זה ימשוך את האוכלוסיה המקומית להכנס לארכיון ויחזק את מעמדו בישוב.
ברור, וגם דואגת שמכל ארכיון במועצה יהיה חבר איגוד אחד לפחות.
שתמשיך
הפעילות המבורכת של ימי עיון, מפגשים, הרצאות ולמידה. זה מאוד חשוב
ומעניין, ושכולנו נהיה בריאים ונקדם את הנטיב המקומי והציוני מתוך אהבה
והבנה של חשיבות העניין .
שנה טובה!.