שאלון למידע@ון - גדעון טיש, הארכיון ההיסטורי ראשון לציון

29/06/2022
באיזה ארכיון אתה עובד?
הארכיון ההיסטורי ראשון לציון

כמה שנים?
שנה ראשונה :)

איך הגעת למקצוע?
למדתי לתואר שני במחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן. כחלק מהדרישות לתואר הייתי צריך לבצע סטאז'. אפרת הברמן, מנהלת האוספים במוזאון ראשון לציון, פרסמה מודעה שדרוש סטאז'ר, וכך התחילה היכרותי עם המוזאון ועם אוספיו. עם תום הסטאז' המשכתי לעבוד תחת אפרת בפרויקטים שונים שקשורים לניהול האוספים ובהמשך התחלתי להדריך במוזאון. התחלתי לעבוד במשרה חלקית תחת מנהלת הארכיון הקודמת ועם פרישתה הגשתי את מועמדותי לתפקיד.

מה החלק שאתה הכי אוהב בעבודה בארכיון?

אוהב מאוד את העבודה. יש כאן אוספים אישיים וחומר מנהלי שמתעדים עולם שלם. הארכיון כחלק מהמוזאון נהנה מתהודה ציבורית, והוא מוכר וידוע בעיר. תרומות מגיעות באופן תדיר ותמיד יש משהו חדש ומעניין. יש פניות שונות מחוקרים בתחומים מגוונים ומעניינים. בקשות מידע רבות מגיעות מתושבי העיר וצאצאיהם, נוצר שיח עם הפונים ואנחנו משלימים באמצעותם חתיכות חסרות "בפאזל" ההיסטורי של ראשון לציון. אני אוהב את העובדה שהארכיון הוא ארכיון חי, צומח, פעיל וחלק מהקהילה העירונית והמחקרית.

גדעון טיש

מה הכי מתסכל?

כרוב הארכיונאים, אני חושב שמה שמתסכל את כולם הוא חוסר במשאבים ותנאי עבודה לא אופטימליים. עם זאת, מכיוון שהארכיון הוא חלק מהמוזאון, יש בהחלט תמיכה ועידוד יוצאי דופן. מכירים בחשיבות הארכיון ובצורך בשמירה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים. אני לא צריך להסביר שוב ושוב למה ארכיון זה דבר חשוב ומה עושים בו. זה יתרון גדול לחסות בצל מוזאון מוכר עם צוות מקצועי והנהלה תומכת.

האם עובד לבד? איזה שיתופי פעולה יש מחוץ לארכיון? (ביישוב/בגופים מקבילים/אחר)
עובדת איתי דליה גרפי, מדריכה והיסטוריונית של המוזאון, היא מסייעת רבות בבקשות מידע ומחקר. בנוסף, יש בארכיון צוות מתנדבים נפלא. זכיתי להיכנס לעבודה עם צוות מתנדבים מקצועי, מסור ועם הרבה חוש הומור. הארכיון הוא חלק ממוזאון ראשון לציון ושותף מלא ליצירת פעולות הדרכה, תערוכות ופרסומים שונים. פרט לכך, במוזאון ראשון לציון קיים פרויקט ייחודי בשם אלבום המשפחות המנוהל על ידי ורדית רויטר. אלבום המשפחות מתעד את תושבי ראשון לציון ואנו משתפים פעולה ועובדים יחד באופן צמוד. השנה ביצענו פרויקט למידה עם תלמידי תיכון תושבי העיר ויצרנו פעילות משולבת עם הארכיון, המוזאון ואלבום המשפחות. בעתיד הקרוב נגבש ונבצע פרויקטים נוספים בתחום החינוך. בנוסף, בעקבות מפגש בקורס "יסודות הארכיונאות", יצרתי קשר עם פלג לוי ועמותת תולדות ישראל ונשלב הפניות לראיונות ותמלולים של ראיונות שנעשו עם בני ראשון לציון במסגרת הפרויקט המדהים של תיעוד דור תש"ח.

מה החלום המקצועי שלך - מה תרצי להציג? איזה אוסף לקבל? איזו משימה לסיים?
כרגע החלום המקצועי הוא להטמיע מערכת לניהול ארכיון ולבצע דיגיטציה והנגשה של החומרים ככל שניתן. תמיד שמח לקבל כל אוסף שקשור לראשון לציון ותושביה. הייתי רוצה לסיים את סידור ורישום אוסף המסמכים של שושנה דמארי. מדובר באוסף גדול ומורכב ואהיה גאה ונרגש כשנוכל להעמידו לעיון הציבור.

"טיפים" שלך לארכיונאים אחרים?
כארכיונאי "טרי" אין לי יותר מדי טיפים להציע. הדבר המרכזי שלמדתי הוא להתייעץ, להתייעץ ולהתייעץ. שוחחתי עם מספר ארכיונאיות בנושאים ספציפיים, וכולן ללא יוצאת מן הכלל הקדישו לי זמן, הסבירו בסבלנות וסייעו לי רבות. גם מהיכרותי עם החברים לקורס "יסודות הארכיונאות" תחושתי היא שאין ארכיונאי שלא יעזור לעמית למקצוע. שווה להרים טלפון או לשלוח מייל. נעזרתי רבות גם בפורום האיגוד, למדתי הרבה משאלות ותשובות של אחרים.

האם אתה חבר איגוד?
בוודאי

מה היית רוצה לשפר באיגוד/אתר/פייסבוק?
אין לי ממש עצות לשיפור. אני חושב שהרמה המקצועית גבוהה והעשייה רבה מאוד. יש תחושה חזקה של קהילה מקצועית, וכל ארכיון מוערך בפני עצמו, ללא הבחנה בין ארכיונים גדולים לקטנים או בין ארכיונים ותיקים לחדשים.
אציין לטובה את המסמך שהופץ לאחרונה בנושא המלצות והנחיות לרכישת מערכת לניהול ארכיון. מסמך מעולה ואשמח לראות מדי פעם מסמכים דומים בנושאים שונים. 
מעריך את העבודה שנעשית באיגוד בוועדות המקצועיות השונות.