2022 - הכנס הבינלאומי של ה- ICA
27/09/2022
רומא (19 – 23 בספטמבר)
הדו"ח המלא ותוכנית הכנס מצורפים!
בכנס השתתפו קרוב ל-500 ארכיונאיות וארכיונאים מרחבי העולם, כולל 6! נציגים ישראליים, אשר ייצגו ארכיונים של מוסדות וארגונים שונים בישראל, ביניהם: גנזך המדינה (הגנזת רות אברמוביץ), הספרייה הלאומית (מתן ברזילי), הכנסת (אינדה נובומינסקי), האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע (מיכל הנקין ולביא שי), והארכיון האדמיניסטרטיבי של מוזיאון תל אביב לאמנות (מיה גן-צבי).
הנציגים הישראליים נפגשו זה עם זה במהלך הכנס ובערבים, שימשו קבוצת תמיכה זה לזה והעלו סוגיות מקצועיות הקשורות לפעילות הארכיונית בארץ ובעולם.
ההצבעה הכללית שנערכה ביום השני של הכנס (22.09.22)

ביומיים הראשונים נערכו מפגשים של ועדות שונות, ואילו הכנס המרכזי נערך בין 21 ל- 23 בספטמבר (רביעי-שישי). הוא כלל סדנאות נושאיות, מפגשי ועדות היגוי של פורומים מקצועיים ב- ICA, הרצאות מרכזיות של מרצים אורחים והרבה מושבים סביב נושאים שונים.
הנושא המרכזי של הכנס היה BRIDGING THE GAP – גישור על פערים – בנושאי חברה, קהילה טכנולוגיה, ניהול רשומות ודיגיטציה. בין הנושאים שמשכו קהל רב היתה הבינה המלאכותית – הדבר הבא בעולם הארכיונאות, זאת לצד התייחסות לקהילות וחברות מודרות ולפליטים. המרצים הציגו מיזמי תיעוד שנערכו בקהילות אלו בתקופת הקורונה, והדגישו את החשיבות בייצוג ותיעוד קהילות כאלו, שבדרך כלל אינן זוכות כלל להנצחה.
השופט פרופ' רוסאריו איטאלה (איטליה) דן במשפט הבינלאומי והדגיש את הצורך להכיר במסמכים ארכיוניים כבעלי ערך של מורשת תרבותית הזקוק להגנה משפטית בינלאומית.
פרופ' ג'פרי יו (בריטניה) השווה בין דרכי ניהול הרשומות ואופני השמירה על הרשומות לאורך ההיסטוריה, לדרכים בהן נעשה הדבר בעידן הדיגיטלי. יו דוחה את התפיסה שאין יותר צורך בניהול רשומות כי ניתן להסתמך על המידע שמופק ממנועי החיפוש. לדבריו – גם בעידן הדיגיטלי יש חשיבות רבה לצרכים משפטיים, חוקיים, כלכליים וחברתיים בניהול נכון של רשומות ארכיוניות.
פרופ' אן ג'ילילנד (ארה"ב), הביאה דוגמאות מאיזורי עימות – בקווקז, בצפון אירלנד ובבוסניה והרצגובינה, בבורמה ועוד, בהם גשרים אמיתיים שהוקמו בתקופות שונות משקפים את המאבק ו/או את ההשלמה והפיוס שבאו בעקבותיהם. היא הציגה דוגמאות למיזמי תיעוד של פליטים ואוכלוסיות מוחלשות בארצות המוצא או בארצות אליהם היגרו. כולל ארכיונים וירטואליים העושים שימוש בבלוקצ'יין כאמצעי להבטיח שהמידע שהם מספקים לא ימחק על ידי השלטונות העוינים אותם.
באסיפה הכללית של ה-ICA בה נכחנו הוחלט (באיחור אופנתי של 20 שנה!) לעבור להצבעה מקוונת, ולהעלות ב-2.5% את דמי ההשתתפות השנתיים ב-ICA. הוענקו פרסים ותעודות הוקרה לארכיונאים/ות ותיקים ומצטיינים.
מקווים לייצג את האיגוד הישראלי בכבוד גם בכנס זה.
הדו"ח המלא ותוכנית הכנס מצורפים!
ד"ר לביא שי, נציג האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע בכנס ה-ICA, רומא, ספטמבר 2023.
לסיכום הרצאות נוספות בכנס ע"י אינדה נובומינסקי מארכיון הכנסת - קישור