הארכיונאי הישראלי - סיכום יולי-ספטמבר 2022

01/10/2022
מה "התגלגל" בפורום של האיגוד ב 3 חודשים אחרונים? לקט נושאים שעלו לדיון, מסודרים לפי התאריכים (מהמאוחר למוקדם)

היידי עפרון מארכיון גבעת חיים איחוד תהתה היכן שמור הארכיון של יהודית הנדל
תשובות התקבלו מלי רוטברט, ממרכז קיפ ומגנזים

רוז פלדמן מהעמותה למחקר גנאולוגי בישראל העלתה את הסוגיה של השימוש במונח "רשימה" בתיקים ארכיוניים

היידי עפרון, ארכיון גבעת חיים איחוד, מבקשת לקבל במידע אודות "מקל סורק" wand scanner
קישור לדיון המלא בפורום

חנן כהן מביא לידיעתנו את הקמתו של ארכיון חדש בניו יורק, שמוקדש כולו למפעל ההתנחלויות. יוזם הפרוייקט הוא ד"ר יעקב לזוביק.

הילה אברהם, מסינמטק ירושלים, ארכיון ישראלי לסרטים, סיפרה על אירוח של משפחת נתן אקסלרוד (+ נכדים ונינים) - חלוץ הקולנוע, מפיק ויוזם של יומני החדשות הראשונים שנעשו פה (600+ יומנים!), עוד בשנת 1927 ועד לשנות ה50'.
אוסף היומנים היה האוסף הראשון שטופל בסינמטק במסגרת מפעל הדיגיטציה שימור וההנגשה, מתוך ידיעה שמדובר באוצר של ממש, שמחכה כבר שנים רבות לטיפול מקיף בעידן הדיגיטלי. ניתן לצפות באוסף המלא כאן, לערוך חיפוש ולצפות בהתפלגות היומנים על גבי המפה כאן, וכן לצפות במספר סרטים עליליתיים שאקלסרוד ביים כאן

ענת אופיר, ארכיון נצר-סירני, העלתה שאלה חשובה לדיון בפורום:
האם להעביר העתקי חומרים של מייסדי הקבוצה שייסדה את הקיבוץ לשימוש מחנה המעפילים עתלית. זהו חומר שהוא חלק מליבת הארכיון נצר סירני.

די להסתרה - דיון בעקבות מאמר המערכת של "הארץ" לגבי הסתרת מסמכים שנמצאים בארכיונים ע"י אנשי משרד הביטחון וארכיון המדינה.

דודו אמיתי פרסם קישור למאמר מעניין של רחלי אדרי-חולתא, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, באתר "העין השביעית". המאמר עוסק בזיכרון הלאומי שלנו שהולך לאיבוד. "חוק הארכיון המיושן לא מתעדכן עם ההתפתחות הטכנולוגיות, את שימור המסמכים הכתובים לא מצליחים לאכוף, וההודעות הדיגיטליות כלל לא נשמרות".
קישור למאמר

היידי עפרון, ארכיונאית קיבוץ גבעת חיים איחוד, מחפשת מידע אודות אמנית פסיפס בשם חיה פישהנדלר. היא עבדה בשנות ה- 50 גם בעין גב וגם בחיפה.

יערה גלאור, אוצרת תערוכות וארכיונים מבקשת לדעת אם יש אצלכם בארכיון תצלומים או חומרים הקשורים לחברת "אקרשטיין".

נגה רוזנצוייג מנהלת ארכיון דגניה ב', מחפשת דרכים לגיוס כספים מגופים חיצוניים וממשלתיים עבור בנייה/שיפוץ הארכיון. 

עינת טחנאי מארכיון קיבוץ מעברות, מבקשת לדעת על השימוש בקוד QR על שלטי הנצחה. "שלום לכם, בימים אלה אנחנו מקימים פינת הנצחה לאמנית חנה דוד שקישטה רבים מבתי הקיבוץ. אני חושבת על הצבת שלט לזכרה עם קישור QR על השלט כדי להוסיף מידע למי שמעוניין מקוראי השלט. אשמח להמלצות ממי שיש לו ניסיון בהצבת שלט כזה. 

דודו אמיתי פרסם פנייה בשם מוקי צור לצורך מחקר אודות הדואר בקיבוצים.
"לארכיונאי הקיבוצים שלום רב אני עורך בימים אלו שיחות על המכתב כאשנב להיסטוריה. במסגרת זו נכנסתי לקורות הדואר בארץ . התברר לי כי סיפור הדואר בקיבוצים לא נמצא מתועד בקרב העוסקים בתולדות הדואר והבולים בארץ. החלטתי לעזור להם במשהו ולמסור להם את הידוע לי בקורות הדואר בקיבוצים, בקורות הבול והמכתב. אז בטרם אני מוסר להם ידע זה אני מבקש לדעת יותר על הנושא. אני מבקש מכם לשלוח לי אינפורמציה כזו. על תולדות הדואר, תקציב הבולים, תולדות אנשי הדואר בקיבוץ וכל אינפורמציה שאתם יכולים להעניק לי תוסיף לידע בודאי שלי שאינני איש מקצועות אלה של בולאים ומכתבים, אך מבקש לדעת יותר אך הדבר יוסיף ידע למוזיאון הדואר ולאוספי הבולים בכלל. הכתובת שלי muki_tsur@walla.com 
תודה רבה, 
מוקי צור עין גב

דודו אמיתי פרסם הודעת השתתפות בצער על מותה של יפעת אופק מנהלת ארכיון קיבוץ גת. "בצער רב ובאיחור רב למדתי על פטירתה בטרם עת של חברתנו הוותיקה יפעת אופק, ארכיונאית קיבוץ גת. ההלוויה התקיימה בגת לפני כשבועיים, ב-26 ליוני. יפעת הייתה ארכיונאית קיבוץ גת במשך שנים ארוכות. היא פעלה במסירות לשמר את מורשת הקיבוץ, להנגישה ולשלבה בפעילות התרבותית שלו בימי מועד ובימי חול. יפעת הייתה אישיות מיוחדת ודמותה תחסר לנו בכנסים וימי העיון בהם הרבתה להשתתף. יהי זכרה ברוך."
רבים נוספים כתבו על היכרותם עם יפעת.

סיכמה - נוני ירון, חברת הנהלת האיגוד, יו"ר ועדת חברות