בעיה בהצגת דוא"ל זה?  צפו בגרסה מקוונת
 
דף הבית | צרו קשר

האיגוד הישראלי לארכיונאים ומידע

מידע@ון האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע, מס' 11דצמבר 2018
מידע@ון האיגוד עובר שינוי, ויוגש מעתה באופן משולב באתר שלנו - זאת כדי ליצור מערכת אורגנית אחת של המידע הניתן לחברים ולקוראים. תוכלו לחפש ולמצוא בקלות בעזרת מנוע החיפוש באתר את המידע שמובא בגיליונות השונים. 
את הגיליונות הקודמים תוכלו למצוא - כאן 

מידע@ון מס' 11 הוא האחרון לשנת 2018, ואנחנו מביאים בו הפעם התייחסות רבה הן לפעילות האיגוד והן לתוצרים של הסטודנטים לארכיונאות במכללת ספיר. 
במידע@ון זה תוכלו למצוא:
חדשות מההנהלה
תקציר פרוטוקול ישיבת ההנהלה, ספטמבר 2018
פרידה מנמרוד דרורי עם פרישתו מפעילות באיגוד
ד"ר סילויה שנקולבסקי-קרול בת 80 !
קריאה לחידוש החברות לשנת 2019
מה למדנו הפעם ?
סיכום הסיור שנערך ברמת הגולן (תודה לרחל ריינשטיין !)
סיכום יום העיון שנערך במכון איילון במסגרת הכנס השנתי של ארגון הארכיונאים בקיבוצים ובמושבים (תודה לדני ברזילי !)
מידע מהשטח
אנחנו שמחים להציג 6 עבודות של סטודנטים, שניתנו כתרגיל מסכם בקורס 'ארכיונאות במדעי המידע', ועוסקים בנושאים שונים הקשורים לליבת מקצוע הארכיונאות
צלילה לעומק
תוכן עניינים של כתבי עת
הארכיונאי הישראלי
מאמר של ענת אופיר לגבי בניית בית מורשת - בעד ונגד 
ונחתום כהרגלנו בראיון - "שאלון למידע@ון" - והפעם עם אישה מופלאה - הילה אברהם מסינמטק ירושלים - ארכיון ישראלי לסרטים

תקציר ישיבת ההנהלה מס' 12, 05.09.2018

חדשות ההנהלה

תקציר ישיבת ההנהלה, שהתקיימה ביום רביעי, כ"ה אלול תשע"ח (5 בספטמבר 2018). בשעה 15:00, בבית התנועה הקיבוצית, רח' לאונרדו דה-וינצי 13 תל אביב.

חלקה הראשון של הישיבה הוקדש לציון סיום פעילותו רבת השנים של נמרוד דרורי באיגוד ומלאת 80 שנה לד"ר סילויה שנקולבסקי-קרול (ועל כך בהמשך). כמו כן ציינו את בוא השנה החדשה תשע"ט עלינו לטובה. מיכל הנקין נשאה דברים לכבוד נמרוד, וד"ר מאשה זולוטורבסקי-בר לכבוד ד"ר שנקולבסקי והוסיפה עליהן זהר.

סדר היום לישיבת ההנהלה מספר 12:
1.   אישור הפרוטוקול מישיבת ההנהלה ב-16.7.18
2.   דו"חות מהוועדות, אלא אם כן התקבלו קודם
3.   ענת אופיר לגזברות - דיון ואישור (תמר)
4.   דיווח על ההכנות לכנס השנתי (לביא)
5.   דיווח על השקעת כספי עיזבון הרליץ בחשבון ההקדש בבנק        מזרחי-טפחות (נאוה ותמר)
6.   הצעות ועדת חברות לפרס עידוד ע"ש אלסברג למיזם                ארכיוני והטבות לנרשמים לאיגוד (נוני)
7.   דיון מסכם על פרויקט הסדנאות האזוריות (חובב ורוני. תמר        הצד הכספי)
8.   מיכל הנקין - דיווח על נסיעת העבודה לברלין, הצעה לבניית        יחידת לימוד בנושאי חשיפה ופסטיבל סרטים של ארכיונים          באוסטרליה 2019
9.   מלגות לתלמידי ארכיונאות במסלולים אקדמיים - אישור              המתווה והקריטריונים (גליה ונאוה)
10. הצעה לשידרוג ה"מידע@ון" והאתר (הדס)
11. הקדמת הגשת תוכניות עבודה של הוועדות ל-2019 עבור          ה'קול קורא' לתמיכת מנהל התרבות 2019 (תמר)
12. דיווח מפגישת עבודה עם "ספיר" על המשך תוכנית                    הלימודים איתם וקידומה (גליה)


לקריאת תקציר ישיבת ההנהלה

לכבודו של נמרוד דרורי עם פרישתו מפעילות באיגוד

חדשות ההנהלה

חלקה הראשון של ישיבת ההנהלה הוקדש לציון סיום פעילותו רבת השנים של נמרוד דרורי באיגוד. 

מיכל הנקין נשאה את הדברים הבאים:

לנמרוד שני צדדים:
מצד אחד הוא איש המעשה – עבד כארכיונאי בבנק הפועלים, בוועדות האיגוד – הוועדה למבנים, ציוד שימור ושיקום, הוועדה לתקן המגנזות, ובוועדת כספים, כיהן כגזבר האיגוד, הפיק מאגרי מידע בנושאים: מפתח הפרוטוקולים, מאגר הספקים, טפסים ונהלים ופעילים באיגוד. כמו כן היה פעיל בהוצאת המדריך לאחזקת רשומות בארכיון (שתי מהדורות), הכין מדריך בעבודה בארכיון הקיבוץ (טרם פורסם), ועוד ועוד.
מצד שני – היותו איש הרוח – נמרוד כותב שירים.

כשחשבתי מהו הקו של נמרוד, וחיפשתי אם יש לי חומר בהתכתבויות הרבות, נזכרתי שכאשר בקשנו אותו לפרויקט האחרון – לכתוב טקסט לאוגדן שנמצא עדיין בכתיבה ובעריכה, נמרוד היה הראשון שענה. וכך הוא כתב, ונדמה לי שמילים אלו שכתב היו ה"אני מאמין" מאמין שלו ונר לרגליו, ורוצה לשתף אתכם בכתוב:
"... מעמדו העיקרי של ארכיון מסודר בחוק הארכיונים. בחוק ניתן הסבר למהותו ותפקידו של הארכיון, כולל סמכויות, תביעות, אגרות ותקנות.
אוגדן עבודת הארכיונאי ומנהל הרשומות קיים במטרה לתת לעובדי הארכיונים אשנב מקצועי מקיף באופן שיקל עליהם בעבודה נכונה ובקבלת נתוני אמת באשר לעברו. האוגדן מכיל בקרבו את כל הפונקציות וכל הנקודות העשויות להיות רלוונטיות לעבודת הארכיון.... הסתכלות על העבר של כל ארגון מסייעת תמיד לקבוע את דרכיו העתידיות ביחס לעברו...
חשיבותו של הארכיון הינה בחומרים הנמצאים והשמורים בו. חומר כלשהו המצוי וכולל מסמכים שונים מגוונים ומוצרים אחרים מציע "דפדוף" בעברו של הארגון, ומכאן חשיבותו של הארכיון והשמירה על החומר.
באשר לנושאים כגון שימושים ואוצרות כלשהם יש לקחת בחשבון את דיני הקניין הרוחני ובעיקר דיני זכויות היוצרים המציבים מגבלות ביחס לאפשרויות השימוש החוקיות ביצירות השונות, כולל מסמכים, צילום, יצירות קולנועיות....
אני תקווה כי האוגדן יסייע בידי כל מי שעיסוקו בתחום הארכיונים, ויאפשר לו להשיג את המטרות הארגון בו הוא מועסק תוך כיבוד העבר ושימורו לשם העתיד".

כך כתב נמרוד, ואני חושבת שאלו מילים יפות ומסכמות את תורתו ושאיפותיו.

נמרוד דרורי

חוגגים יום הולדת 80 לד"ר סילויה שנקולבסקי-קרול

הנהלה

ד"ר סילויה שנקולבסקי-קרול חגגה יום הולדת 80, והאיגוד חגג איתה, והעניק לה תעודת הוקרה על פעילותה רבה השנים לקידום הארכיונאות בארץ. בתחילת ישיבת ההנהלה (5.9.2018)  נשאה ד"ר מאשה זולוטובסקי-בר דברים על פועלה ולכבוד יום ההולדת המשמח הזה !

תעודת ההוקרה:
בהגיעה לגבורות
תעודת הערכה
מטעם האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע
על פעילותה רבת השנים לקידום מקצוע הארכיונאות בארץ ובעולם
ועל תרומתה הרבה לעתידו ולהכשרת דורות המשך של ארכיונאים וחוקרים בעלי ידע עיוני ומעשי

שנקולבסקי


חידוש חברות באיגוד - 2019

הנהלה

חברות וחברים יקרים
אנחנו מחדשים את ההרשמה לחברות באיגוד לשנת הפעילות 2019 !

יש לנו רצון להקל על משלוח הקבלות ואישורי התשלום, לכן נשמח אם אלו שמתעתדים להגיע לכנס השנתי שיתקיים ב-11 – 13 בדצמבר, 2018 במלון "כפר המכביה", ישלמו מראש את התשלום. קבלות יחולקו לאלו שישלמו במקום.

לחברים הוותיקים - אין צורך להרשם מחדש באתר - אלא רק לטפל בעניין התשלום. לפרטים מלאים

סיור לרמת הגולן

מה למדנו הפעם



ב - 30.7.2018 ערך האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע סיור לחבריו בגולן, בהדרכתו של ערן מאיר ממכון שמיר, שעובד רבות עם ארכיון הגולן.

התחלנו את סיורנו בחמת גדר (אל חמה), התחנה הראשונה של "שביל אלי כהן". השביל אינו שביל הליכה אלא אוסף של נקודות הסמוכות לכביש 98, והוא פרי יוזמתו של מדריך הטיולים גיל ברנר. לאורכו פזורות נקודות שהיוו ציוני דרך בפעילותו של אלי כהן בסוריה. אלי כהן ריגל למען מדינת ישראל בסוריה בין השנים
1965-1962 בזהות בדויה, ונתלה ע"י הסורים במאי 1965.

מאחורי הגדר של חמת גדר נמצאת הנקודה הראשונה בשביל - סלע עליו חקוק אשכול ענבים נישא בידי 2 אנשים - מזכיר את המרגלים ששלח משה לתור את הארץ. במקום הוצב סלע ועליו הסבר כי הוא נמצא בסמוך למבנה ששימש כמלון ובו התאכסן אלי כהן בביקוריו באזור [בעיר אל חמה הסורית].

סיור ברמת הגולן

ארגנה את הסיור וסיכמה - רחל ריינשטיין
לדיווח המלא

כנס ארכיונאי הקיבוצים והמושבים - מכון איילון, 2.10.18

מידע מהשטח

רוני עזתי, יו"ר הארגון, פתח וברך על הצטרפות צעירים (יחסית) לקהל הארכיונאים, וכן את שאול ינאי על יוזמת תכני הכנס, חובב צפריר על הגיעו לגבורות, דני ברזילי על "מה נשמע" האחרון וליליק- שידה בכל. הוא קרא להצביע בבחירות לראשי רשויות שיבטיחו לסייע לארכיונים. דודו אמיתי, יו"ר האיגוד, בירך וגם דיבר על המצב המעציב של ארכיוני מועצות איזוריות ועל חשיבות התעדכנות מתמדת והתמקצעות של הארכיונאים. שאול ינאי הציג את התפיסה של חיבור הארכיון לעולם באמצעות כלי עבודה אינטרנטיים.

איילון

סיכם - דני ברזילי

להמשך סיכום יום העיון

תרגילים מסכמים של סטודנטים לארכיונאות

מידע מהשטח

הפעם במדור "מידע מהשטח" נציג תוצרים לימודיים של הסטודנטים שלומדים בתוכנית ללימודי תעודה בניהול מידע וארכיונאות במכללת ספיר. 
במסגרת הקורס 'ארכיונאות בלימודי המידע', שהועבר בסמסטר השני (מרצה - הדס אביבי) ניתן תרגיל סיכום שמטרתו היתה התמודדות עם סוגיה מעולם הארכיונאות, מציאת מידע בנושא ויצירת ניוזלטר עדכני. 

העבודות שנכתבו היו מרתקות, עדכניות, מלמדות ותרמו רבות לכל המשתתפים בקורס (כל סטודנט הציג את העבודה שלו בכיתה).   

מתוך כלל העבודות מוצגות כאן לפניכם 6 עבודות בנושאים הבאים: ארכיונים דיגיטליים, תוכניות קידום ופרסום לארכיונים, ארכיון בקהילה, תו תקן להסמכה מקצועית בארכיונאות, ההבדל בין מוזאון לארכיון ושמירת פריטים וארכיון ההיסטוריה החזותית (The Visual History Archive).

תודה רבה לכל הסטודנטים של הקורס !! וכמובן לאלה שהסכימו להציג בפני חברי האיגוד (המידע הזה פתוח רק לחברים) את תוצרי התרגיל המסכם הזה.

תודה גדולה נוספת לד"ר חגית זמרוני שעבדה על הפרויקט עבור המידע@ון - מול הסטודנטים, בתקצור ובכלל !



למידע מלא וקישור לעבודות

תוכן עניינים - כתבי עת מובילים בארכיונאות



צלילה
לפניכם קישורים לתוכן העניינים של כתבי עת מובילים מעולם הארכיונאות - הגיליונות שיצאו בחודשים האחרונים. 

Archival Science

Archivaria



האם אפשר להנחיל מורשת בלי בית-מורשת?

הארכיונאי הישראלי

ענת אופיר, הארכיונאית של קיבוץ נצר סירני (וגם - מנהלת הספרייה של הקיבוץ, והגזברית החדשה של האיגוד !), פנתה לפורום שלנו כדי להתייעץ בנושא של הקמת בית מורשת - מה אפשר ומה כדאי. לבקשתנו היא העלתה על הכתב את התאוריה והמעשה בקיבוץ שלה. 
תודה רבה לענת על המאמץ והשיתוף !
---------------------------------------------------------------------
אחת המילים הרווחות כיום בשיח הפוסט-משמורתי המתנהל בין חברי קהילת הארכיונאים היא המילה: הַנְגָּשָׁה, ואנו הארכיונאים כמו מצווים להנגיש לקהל הרחב את החומרים ההיסטוריים האצורים בארכיון שאנו אמונים על משמרתו. הנימוקים לכלל החדש יחסית הם שונים, אך אחד מהם הוא הערך החינוכי שפעולה זאת תתרום למשתמשי הארכיון ולקהילה שבה הוא נמצא.
הנגשה היא, ללא ספק, מילה יפה ויש דרכים רבות ומגוונות ליישם אותה, ואת חלקן סקרתי בניוזלטר (תרגיל מסכם בקורס 'ארכיונאות בלימודי המידע', שנלמד במסגרת הלימודים במכללת ספיר),  אבל יש דרך נוספת, קצת יותר מורכבת והרבה יותר יקרה שאותה אני מבקשת לבחון כאן, והיא - הקמת מוזיאון / בית מורשת.

בית מורשת
לקריאת המאמר המלא

שאלון למידע@ון - הילה אברהם

שאלון

באיזה ארכיון את עובדת ?

ארכיון ישראלי לסרטים – סינמטק ירושלים אשר מהווה בית לעשרות אלפי כותרים מ-1896 ועד ימנו: כלל יומני החדשות, סרטי עלילה, תעודה, סרטים ביתיים, תשדירי הדרכה, אזרחות ותרבות, סרטי סטודנטים ופרסומות ועוד ועוד, בפורמטים פילמאיים מקורים וכן סרטים שנולדו דיגיטלית החל מ-2011. הוא מיוחד משאר הארכיונים באיגוד בהיותו ארכיון שסובב סביב מדיום ולאו דווקא סביב מועצה אזורית, ישוב, נושא וכיוצ"ב. ככזה הוא גם בית לסרטים בידוריים אבל גם לתעודות אורקוליות בעלות חשיבות עצומה בתיעוד הזיכרון הישראלי והארץ ישראלי.

כמה שנים ?
4

איך הגעת למקצוע ?
"במקרה הגעתי אל הדברים שהגיעו אלי" כתבה המושררת דליה הרץ. הייתי בעלת תואר שני בקולנוע מהחוג לקולנוע באוניברסיטת ת"א כשנסעתי לגור בברקלי, קליפורניה. מובטלת מרעיונות מה עושים עם תואר שכזה בארץ זרה התגלגלתי להתנדב בארכיון לסרטי 8 ו-16 מ"מ ביתיים, וכך למדתי מהו פילם, איך מטפלים בו, כיצד הוא התגלגל לידי המדיום הכי משמעותי במאה ה-21 לתיעוד ולבידור, וכן סוגות שונות ומשוגעות של קולנוע שמעולם לא הכרתי (הום מוביז, סרטי הדרכה, שירות וסרטים אקפרמנטליים). ההתנדבות הובילה להתמחויות בארכיונים נוספים לקולנוע בסן פרנסיסקו שם למדתי את מקצוע האוצרות הקולנועית וכן עבדתי בפסטיבלים לקולנוע. עד שהבנתי שיש לי ג'וק, שאני חולמת פילם, ושלאהבה שלי לקולנוע כצופה וכחוקרת עכשיו מתווספים אספקטים נוספים, פחות מוכרים: היכרות של החומר עצמו המאפשר תיעוד אודיוויזואלי, וכן היכרות עם ארכיונים המחזיקים בתיעוד שהוא מחוץ לקאנון, אשר וטמונים בו עולמות רבים.

הילה


להמשך הראיון

הסרה מרשימת התפוצה

האיגוד הישראלי לארכיונאים ומידע -
https://www.archives.org.il

מידעון מופעל על ידי
מגוון אפקט